Wat kreeg ik een leuke reacties op mijn story over mijn lunch at home! Voor mij des te meer een reden om dit recept met bietentartaar met jullie te delen. Rode biet is denk ik ook best een ‘trendy’ groente op het moment. Ik vind vooral ook de kleur gaaf op je bord en het is nog gezond ook. Daarnaast bevat deze krachtpatser onder andere magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Rode bieten zijn ook goed voor je bloeddruk. Dus een echte aanrader!
Ingredienten: Wat heb je nodig!
Voor de onderste laag: Rode biet en hazelnoot puree
- 1 gekookte rode biet mag voorgekookt zijn (ik koop dit ook wel al voorgehakt bij Albert Heijn)
- 1 handvol hazelnoten gepeld (voor de crispy bite)
- 1 tl anijszaadjes (deze doen het hem echt!)
- 1 el olijfolie
- zwarte peper
Voor de laag met zalm-tartaar
- 300 gr gerookte zalm zalmhaasje
- 1/4 rode ui
- 2 el griekse yoghurt
- 1 el koriander vers (ik ben hier altijd voorzichtig mee en laat het ook gemakkelijk weg)
- 2 el kappertjes
- klein beetje soyasaus (wees vooral niet te scheutig, anders wordt het te zout)
- zwarte peper
- bieslook of basilicum als afwerking
INSTRUCTIES
Rode biet – hazelnoot puree
- Snij de rode biet in grove stukken. Doe deze samen met de hazelnoten, anijs zaadjes, olijfolie en zwarte peper in de chopper. Mix tot alles in kleine stukjes is versneden. Eventueel bijkruiden met wat peper of zout… Het is het zoete van de rode biet in combinatie met het zoute wat het ook lekker maakt…
Zalm tartaar
- Snij de zalmmoot in blokjes van 1/2 cm. Hak de rode ui en eventueel de koriander zeer fijn. Meng de zalm samen met de rode ui, koriander, griekse yoghurt, kappertjes en soyasaus in een mengkom. Kruid met zwarte peper van de molen. Voeg er eventueel een eetlepel olijfolie aan toe.
- Leg een dresseerring op een bord en vul de bodem met een laag van de rode biet. Daar bovenop leg je een flinke laag van de zalm tartaar. Strooi er wat fijn gehakte bieslook overheen en eventueel een beetje olijfolie.
In het geval van de foto heb ik er gesneden avocado aan toegevoegd en een mini-burrata met zelfgemaakte pesto (basilicum, peterselie, parmesaanse kaas, olijfolie en walnoten fijn gemalen).
Succes en laat me vooral weten wanneer je het hebt gemaakt!
Marieke