Zoals beloofd, zou ik het recept van mijn moeder voor de kip-kerrie delen met onze lezers. Dit recept gaat ver terug in de tijd. Mijn vader voer op de grote vaart en aan boord was de kok meestal buitenlands. In die tijd van Indies! En zo kwam het dat er aan boord vaak buitenlandse gerechten werden gekookt en werd deze kip kerrie favoriet bij ons thuis. Mijn vader nam namelijk de specerijen vaak mee van boord of vanuit India.
Kerrie zoals wij die kennen, is een samenstelling van kruiden. Dus kerrie is niet één kruid. De Indiase huisvrouw maakt haar curry zelf, waardoor de smaak kan verschillen. Zo ook bij ons thuis, maar over het algemeen wel ongeveer hetzelfde.
Maar goed wat hebben we nodig?
Voor het maken van de kerrie het je het volgende nodig:
- 1 theelepel Chile of 2 Spaanse pepers fijngemaakt
- 1,5 theelepel kardemom,
- 1,5 theelepel curcuma (koenjit)
- 1,5 theelepel kaneel,
- 1 theelepel koriander (ketoembar)
- 1,5 theelepel karwijzaad,
- 0,5 theelepel kruidnagel,
- 0,5 theelepel zwarte peper of eenzelfde hoeveelheid kerriepoeder, naar smaak aangevuld met een of meer van de bovengenoemde kruiden
Dan:
- 200 gram boter
- 450 gram uien, fijngesnippperd
- 3 teentjes knoflook, fijngemaakt
- 1 kip van ongeveer 1200 gram of ik gebruik ook wel kippendijen
- 400 gram tomaten in stukjes of een klein blikje tomatenpuree
- 1 kopje yoghurt of zure room
- 2 theelepels zout
Voor de rijst:
- 2 kopjes rijst, gewassen en uitgelekt
- 100 gram boter
- halve ui in dunne plakken gesneden
- 0,5 eetlepel dille
- 3 eetlepels yoghurt
- 0,5 kopje doperwtjes, lief vers
Verder: Een rijstpan, een vleespan, en natuurlijk lepels en messen;)!
Voor het maken van de kerrie doen we alle kruiden in een kommetje en mengen we goed door elkaar met een half kopje water. Blijf mengen en roeren tot er een pasta ontstaat.
Fruit de ui en de knoflook in de boter en voeg de kip of kippendijen toe. Bak deze aan alle kanten bruin. Voeg erna de yoghurt, tomaten, zout en kruiden toe en laat de kip sudderen tot het van het bot afvalt!
In de rijstpan het halve uitje fruiten en vervolgens de rijst mee bakken tot ze lichtbruin is. Daarna dille, yoghurt, zout, doperwten en 2 kopjes water door de rijst roeren. Dit samen aan de kook brengen en volgens de beschrijving de rijst gaar koken.
Ik hoop echt dat jullie er net zo van smullen als ik! Heel veel succes met klaarmaken en stuur vooral een foto als de kip-kerrie je gelukt is!
Lees ook mijn recept over mijn vegatarische buien!