Wij zijn gek op verse soep en jullie?
Vandaag eten we gewoon iets heel anders, maar wat wel zo voor elkaar is. We gaan koken voor 4 personen en trekken de lades van de koelkast eens open. We zullen niet alles in huis hebben, maar let op, ik denk dat we ver komen voor een Peterseliewortelsoep!
Wat hebben we nodig voor de Peterseliewortelsoep?
- 1 ui
- 1 kilo peterseliewortel
- 700 ml water
- 2 tenen knoflook
- 1 bosje platte peterselie
- 1 el groentebouillonpoeder
- 2 dl sojakookroom
- 1 paarse wortel
- 1 sinaasappel
- 1 el olie
Wat hebben we nodig voor de uien tarte tatin?
- 800 g rode ui
- 100 g witte basterdsuiker
- 2 el water
- •olie
- 1 bosje peterselie
- 300 g bladerdeeg
Wat hebben we nodig voor de bereiding ervan: Een staafmixer, hoge soeppan en een quichevorm.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de rode uien in partjes en bak deze 10 min af in de voorverwarmde oven.
- Ga verder met het maken van de peterseliewortelsoep. Schil de peterseliewortel en snij ze in plakjes van ongeveer 3 cm. Snipper het uitje en hak de tenen knoflook fijn. Fruit de knoflook en ui aan in een hoge soeppan met 1 el olie. Bak de peterseliewortel ongeveer 2 min mee en blus het vervolgens af met 700 ml water. Breng het ongeveer 10 tot 15 min aan de kook, zodat de peterseliewortel goed gaar is.
- Ga intussen verder met het maken van de karamel. Doe 100 g basterdsuiker in een steelpannetje met 2 el water en laat dit karamelliseren (ongeveer 7 minuten). Schenk de karamel in de quichevorm.
- Haal de uien uit de oven en verspreid de partjes over de karamel in de quichevorm. Houd de oven op 200 graden en ga verder met het bladerdeeg. Snij uit de grote plak bladerdeeg de grootte van de quichevorm (rond). Maak in het midden een gaatje, een soort schoorsteentje, zodat de lucht kan ontsnappen. Leg het bladerdeeg op de quichevorm. Bak de tarte tatin 25 min af in de voorverwarmde oven.
- Schil en snij de paarse wortel in plakjes van een halve cm dik en bak ze beetgaar op middelhoog vuur in 2 min.
- Draai het vuur van de soep zacht. Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa. Voeg de sojakookroom, de groentebouillonpoeder en het sap van een sinaasappel toe aan de soep. Pureer nogmaals. Verwarm en verwijder de pan van het vuur.
- Haal de tarte tatin uit de oven. Voordat je de tarte tatin omdraait, laat je het 10 min rusten. Snij de bladselderij en snij de peterselie.
- Dien de soep op in een kom. Voeg aan de soep wat stukjes paarse wortel toe en wat bladselderij. Maak de tarte tatin af met een beetje peterselie. Lekker met thee met munt, een citroenschijfje en een kaneelstokje.
Eet smakelijk!